ི♥ྀ αωαи иαвιɛℓℓα ི♥ྀ
ABOUT ENTRY LINKS TWITER FACEBOOK BLOGSKIN
Letakkan lagu youtube di Blog
Jumaat, 10 Mei 2013 • 1:28 PTG • 0 comments
Hai..nabila nak ajar cara-cara nak letakkan lagu youtube di blog korang.korang lihatlah cara yg disediakan di bawah ini ye:-
1. First sekali , korang pergi dekat youtube . KLIK SINI
2. Search lah lagu yang korang nak kan .. Then . Ambik embed code dia .Contoh di bawah :
Klik untuk nampak lebih besar.
Tak tahu nak cari dekat mana kod tuh ? Ikot ini .
1. Tekan Share (ada bawah video)
2. Klik Embed .
3. Tick pada "Use old embed code".
4. Copy Kod seperti yang ditunjukkan di atas. 

Macam mana pulak nak letak dekat blog ?

1. Log in > Dashboard > Design > Add Gadget > Html/JavaScript
2. Paste kod korang di ruangan html/javascript. 
Contoh Kod di bawah ini . (Lagu Aishiteru)

<object width="560" height="349"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/D3-dvCXE-6E?fs=1&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/D3-dvCXE-6E?fs=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="349" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

**Sila tukar.. kepada saiz 60 untuk width dan 25 untuk height.
Itu contoh saiz je . kalau korang nak sesuai dengan blog korang juz tukar saiz untuk width je . Tapi ,ingat , yang saiz 25 tuh , tetap kan ye :)

3. Then, SAVE !

Ok , kepada sesiapa yang nak buat autoplay tuh , korang boleh ikot step di bawah ye :)

1. Korang copy kod ini dulu..
&autoplay=1

2. Paste kan kod tadi di kod lagu korang. macam ini :

<object width="60" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/D3-dvCXE-6E?fs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/D3-dvCXE-6E?fs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="60" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

3. Then , korang SAVE ok !
4. Selamat Mendengar Lagu Di Blog Korang ye..


PASTFUTURE
MISS BLOG;
Name:Siti Nabilah.
Study:Politeknik Tuanku Sultanah Bahiyah.
Course:Dip. Kejuruteraan Mekanikal.
Age:21 years old :)

FOLLOWERS;

" thank you "

BANNER

*Can copy and paste into your blog:)
SHOUT HERE


SING ALONG


BLOG ARCHIVE;

  • Pantun Untuk Sahabat
  • Lelaki yang memiliki 4 orang isteri
  • Antara PRIA DAN WANITA.
  • DOA UNTUK IBU :')
  • Kata-Kata Semangat Untuk Sahabat
  • HAKIKAT JODOH~
  • Doaku::..
  • "AKU HANYA INGIN PASANGAN YANG SEDERHANA"
  • Bicara Hati
  • Erti Solat

  • FACEBOOK BADGE

    Siti Nabilah

    Create Your Badge
    CALENDAR

    Credits more;
    Template :Siti Nabilah
    Basecode :Masterly_elmo
    Tutorial : Siti Nabilah
    Pictures : Siti Nabilah
    Best View : Google Chrome